Terug naar blog

Een nieuwe module in ontwikkeling: Registraties

Een vervolgvraag die we vaak krijgen nadat iemand een populatie gevonden en gevalideerd heeft is of we ook informatie kunnen ophalen voor elke patiënt uit die populatie. Stel dat je bijvoorbeeld een populatie van patiënten met een bepaalde diagnose hebt gevonden, en dat je voor elk van die patiënten wilt documenteren of daarna verrichting A of B is uitgevoerd. Nu is het nog zo dat je dan handmatig door elk dossier moet gaan om die informatie te verzamelen.

Voor kwaliteitsregistraties, waarbij er een grote hoeveelheid aan dit soort vragen beantwoord moet worden, kost dit opzoeken (te) veel tijd, en daarom zou het o.a. voor kwaliteitsregistraties waardevol zijn om deze informatie ook automatisch uit het EPD te kunnen halen.

"Registraties zijn ooit bedacht om patiëntenzorg te verbeteren. Maar daar komen de ziekenhuizen bijna niet meer aan toe door de registratielast" (bron: NVZ-ziekenhuizen.nl)

Gezien het feit dat we de technologie en kennis om relevante informatie uit het EPD te halen al in huis hebben, was het een logische vervolgstap om met dit vraagstuk aan de slag te gaan. In de afgelopen weken hebben we een use-case van een gynaecologie afdeling kunnen gebruiken om voor het eerst ook daadwerkelijk te starten met het ontwikkelen van een oplossing. Het resultaat is dat we nu een nieuwe module aan ons CTcue platform hebben kunnen toevoegen: de registries-module.

Twee modules

Het idee van deze nieuwe module is dat je voor een van de populaties die je in de population-module gevalideerd hebt een set vragen creëert. Zo kan je bijvoorbeeld definiëren dat je per patiënt wilt zien wat de uitslag van een bepaald onderzoek is, of op welke datum een medicijnkuur heeft plaatsgevonden. Net zoals bij onze population-module kunnen de vragen van simpel tot complex variëren.

Hoewel de eerste resultaten er al veelbelovend uitzien en we blij zijn met de stappen die we in korte tijd hebben kunnen maken, zullen we de komende tijd nog verder moeten onderzoeken wat precies de benodigdheden zijn voor het vinden van de juiste informatie en hoe we dit naar een overzichtelijke interface kunnen vertalen. Daarna hopen we de nieuwe module zo spoedig mogelijk in alle ziekenhuizen beschikbaar te maken.

Frederiek Pennink

Frederiek helpt bij het implementeren van de CTcue applicatie op locatie